dimarts, 23 de març del 2010

LA GUERRA DEL LITI. EL PETROLI DEL SEGLE XXI

Aquest és el títol d'un article escrit per Julian Elliot en la revista Historia y Vida nº 504. L’article és molt interessant, comença parlant sobre la colonització espanyola d’Amèrica (Bolívia ) i sobre l’expressió “vale un Potosi”. Sobre el mineral escriu “
“la substància representa el substitut ideal de combustibles fòssils en els nous cotxes híbrids i elèctrics” “Aquest metall alcalí és l'únic element conegut que va generar directament el Bing Bang amb l'hidrogen i l'heli. Des del seu descobriment a Suècia fa dos segles, s'utilitza amb aplicacions molt diverses “
“El liti es troba distribuït per tot el globus terraqüi. Hi ha jaciments a Xina, Estats Units, Austràlia, Finlàndia, Canadà...” “El triangle del liti, com ja s’ha qualificat per reunir la major part de reserves mundials, està situat en una regió concreta, a la zona limítrofa entre Argentina, Xile i Bolívia” és un article que no té perdua.....

Ceràmicament utilitzem el Li 2 CO3. Les seves propietats són semblants a les del magnesi. És fonent i augmenta l'interval de fusió dels esmalts. Augmenta el coeficient de dilatació i la duresa de l'esmalt. Pur és de color blanc. Pot usar-se sense fritar. Intensifica les coloracions de les gammes de color verd. Fa disminuir les bombolles. Els minerals petalita, espomudeno, ambligonita i lepidolita arriben a contenir entre un 4 i un 8% d’aquest òxid. S’utilitza en pastes ceràmiques i en esmalts. La seva demanda encareix aquest mineral. Cada vegada és més car al mercat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada