dimarts, 9 de març del 2010

ESCULTURES DEL REGNE IFE. TERRACOTTES I BRONZES. DEL 4 DE MARÇ AL 6 DE JUNY AL BRITISH MUSEUM

Hi ha poques civilitzacions en l'Àfrica subsahariana tant conegudes pel seu art i la seva cultura que Ife, terra natal i ciutat del poble yoruba a Nigèria. Ife serà la capital de la regió entre els segles XII i XV.
Els artistes d'Ife van desenvolupar una tradició escultòrica molt refinada, en diferents materials com la pedra i la terracotta, i un aliatge de coure..
Una de les més precioses imatges del poder real d'Ife és una màscara de coure del rei Obalufon II mentre que en la necròpoli real de Lafogido es van trobar un elefant de terracota i un cap d'hipopòtam.
Els dos caps que s'exhibeixen, una d’elefant i una altra d’hipopòtam, estan íntimament relacionats amb la Naturalesa. Ambdues dels segles XII al XV, procedeixen de la sepultura de Lafógido, un primerenc governant d'Ife. Les representacions animals bé simbolitzaven sacrificis o bé atributs divins associats a ells.
La tradició de l'escultura en argila va poder haver-se iniciat als segles IX i X d. de C.Un magnífic exemple d'un cap de terracotta, tant per la seva conservació com a execució, és la denominada Lajuwa, custodiada en el Palau Real d'Ife

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada