dilluns, 15 de novembre del 2010

300 ANYS DE PORCELLANA DE MEISSEN

Durant segles, la fórmula per fabricar porcellana va ser un dels secrets més ben guardats de la Xina. 

A Europa ningú sabia fabricar-la i els reis buscaven la recepta per a acabar amb les importacions de porcellana Xina. A principis del segle XVIII Johann Friedrich Böttger va assegurar tenir la fórmula per convertir materials sense valor en or. L'elector de Saxònia Frederic August I  li va demanar que fes or per a ell però no va tenir èxit.

En la mateixa època Ehrenfried Walther von Tschirnhaus, intentava aconseguir la formula de la pasta de porcellana introduint vidre a diferents materials. Li va demanar ajuda a l’alquimista Johann Friedrich Böttger per aconseguir-la. 

Ehrenfried Walther von Tschirnhaus va morir sobtadament l’any 1707 i la formula va passar  a desenvolupar-la  i perfeccionar-la  Böttger aconseguint d’aquesta manera elaborar  pasta de porcellana. La primera porcellana (material) era de color vermellós coneguda per “fang de Böttger”, posteriorment es va elaborar la pasta de porcellana blanca. 

No només s'investigava la composició dels materials que formaven la pasta  sinó també la temperatura de cocció. Després d’aconseguir la fabricació de la porcellana, va venir la recerca del disseny,  el color, el  motiu, etc. per portar a bon port aquesta recerca li van ajudar ceramistes holandesos que entre tots van crear el marc idoni per a començar la fabricació i decoració de la  porcellana dura.

 L’any 1710 es funda oficialment en Meissen la primera fàbrica de porcellana d'Europa.

 Des de 1731 per decret oficial les dues espases creuades en color blau són el segell (logotip) distintiu de la porcellana de Meissen.

La companyia segueix funcionant sota el nom Staatliche Porzellan-Manufaktura Meissen GmbH

Exposició: 300 ANYS DE MEISSEN
 Museu de Meissen. Talstrasse 9, Meissen.
Fins al 31 de desembre de 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada