dijous, 16 de setembre del 2010

EUFRONI. CERAMISTA I PINTOR DE FIGURES VERMELLES. H. 535 -460 AC

 Era pintor i ceramista, i constituïa un gran orgull perquè significava que era propietari del taller. La tècnica de les figures negres en pocs anys havia estat substituïda per la de figures vermelles. Aquesta tècnica havia estat descoberta per artistes vinculats a Exèquies utilitzant en la mateixa peça la decoració de les dues tècniques.

La tècnica de les figures vermelles consisteix en cobrir la superfície de la peça amb un engalba molt fi i compacte de color negre deixant reservada la figura en el to clar, vermell d'argila. Els detalls que en les figures negres eren reproduïts per incisions, amb aquesta tècnica es realitzen amb primes línies de pinzell. Això permetia enriquir la pintura de detalls i assajar el escorç i ombrejat.

El crater del Metropolitan "La mort de Sarpèdon" 515 -510 és una de les peces ceràmiques més conegudes del pintor i ceramista Eufroni.
És autor de les pintures però no del vas.
Aquest crater va ser fet a  trossos per  transportar-lo  a l'estranger. Anys més tard va aparèixer  al Museum Metroplitan de Nova York on es va realitzar la restauració. En aquest crater apareix pintat un episodi de la II·líada d'Homer. Sarpèdon mort, és tret del camp de batalla pel Somni i la Mort, en forma de guerrers alats, amb Hermes.
Eufroni signa aquesta  l'obra a la dreta del cap de la figura central.

La tècnica de les figures negres es realitzava en diferents tallers dins i fora de Grècia.
Raons econòmiques per la pèrdua de mercats d'exportació van poder haver estimulat la nova tècnica de figures vermelles.
Aproximadament els grecs van decorar els vasos amb aquesta tècnica uns 200 anys. El mercat estava saturat i el poder de Grècia estava en declivi, però les obres amb aquesta tècnica es van prolongant en els segles vinents, igual que les negres, que no van desaparèixer completament, per això les peces conservades són nombroses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada