dimarts, 5 de juny de 2012

2012. Encenem el forn! Peces de reflex metal.lic.

Interior del forn de reflex  metal.lics. Recinte de Pujol i Baucis
Procés de la cuita. Forn de reflex metal.lic. Recinte de Pujol i Baucis
Cambra de combustió.Forn de reflex metal.lic. Recinte de Pujol i Baucis
Xemeneia.Forn de reflex metal.lic. Recinte de Pujol i Baucis

A les 9 hores del dia 2 de juny vam començar a enfornar les peces decorades amb reflex metàl·lic i les mostres (testimonis) de cuita. Un piròmetre ens ajudava en el  control de la temperatura. Els suports per realitzar aquesta fornada són de ferro i han d’estar col·locats de forma diferents a les cuites que estem acostumats a realitzar als forn de cuita elèctrics. Després vam tancar la porta del forn amb totxanes i pasta ceràmica. Els faigs de romaní era el tipus de combustió que vam utilitzar per aconseguir arribar a prop de 600ºC. Per aconseguir aquesta temperatura en aquest tipus de cuites vam trigar 3hores 30 minuts.  ( Aquest temps varia depenent de la capacitat del forn, de la temperatura exterior/ interior de l’assecat de la llenya, de la capacitat de carrega, etc.)  
La tècnica decorativa del reflex metàl·lic es va introduir als tallers valencians cap al segle XIV. Per aconseguir una peça amb aquesta tècnica es necessiten 3coccions. (Bescuit, decoració amb un esmalt que ha de contenir òxid d’estany  i la tercera cuita amb la decoració del reflex metàl·lic) La formulació dels pigments utilitzats ha variat molt, fins i tot hi ha alguns d’ells que s’han utilitzat molts segles i avui estan prohibits, estic parlant del cinabri. A Paterna es va trobar un gerro trencat que contenia el pigment vermell que segurament es va utilitzar per  a la decoració de la pisa daurada, aquest estava format per l’argila local, quars, almagre, òxid de coure, òxid de plata i cinabri.  Avui dia s’utilitza molts d’aquests components, ja que són la base per aconseguir la decoració dels reflexos metàl·lics en color daurat i robí. L’òxid de coure i la plata són la base de la formació del reflex metàl·lic, si la formula conté sofre, ajuda a la formació dels sulfurs, el vinagre és part fonamental del resinato i ataca a la superfície de l’esmalt. Tots els components han d’ estar dissolts amb vinagre.
Una fornada inoblidable. Gràcies: Montse, Manel, Marta, Begonya, El Moreno, etc. Gràcies al Museu i a tothom que ha participat. 
Plat amb decoració de reflex metal.lics abans de coure la peça.
Plat decorat amb reflex metal.lic daurat després de coure la peça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada