dijous, 8 de març de 2012

La Innovació a la ceràmica artesanal


Aquesta publicació informa sobre el treball de recerca realitzat durant cinc anys (2002-06) per José María Mella. Per poder transmetre  aquesta informació i coneixement va ser beneficiari de la Beca Investiga 2010.

La investigació es va centrar en els processos d'innovació i activitat productiva de la ceràmica artesanal a set ciutats i nuclis rurals amb tradició ceràmica. Alfareria Tito, Ceràmica Cumella, Ceramical. S.L. Ceràmica José Gimeno, Ceràmica Sant Genís, Ceràmica Campoy i Sargadelos.

La investigació d'aquests processos d'innovació es va fer mitjançant entrevistes i es van centrar en quatre blocs de preguntes relacionades amb les innovacions del producte, del procés, comercial i d’organització. L'objectiu també era ajudar-les a ser més competitives en aquest període de crisi econòmica actual.
Aquest catàleg és molt interessant ja que informa àmpliament sobre els quatre blocs esmentats anteriorment.
Escriuré varies pinzellades sobre aquestes 7 empreses però no em centraré en les descripció de l'anàlisi dels casos, ja que en aquesta publicació estan ben exposats.

Alfareria Tito és una empresa familiar que manté un forn àrab respectant la tradició i realitzant una recerca constant de formes i tècniques ceràmiques ja desaparegudes. En la seva Casa museu podem contemplar una col·lecció de peces de ceràmica popular dels segles XIX i XX. Tito entén la alfareria com "el reducte on sobreviuen valors i costums d'un món més auster per també més humà".

Ceràmica Cumella és una empresa familiar de tercera generació consolidant els fonaments d'integració entre la creació artística i els processos industrials. "Toni Cumella s'associa espontàniament l'artesania amb la seriació, la personalització, la Adaptabilitat, la història i la cultura. "" Els mètodes productius condicionen el sistema d'organització del treball i potser també al revés " L'edifici del mercat de santa Caterina i el pavelló d'Espanya a l'Expo Aichi (Japó) podria simbolitzar el procés de innovació del producte d'aquesta empresa.

Ceràmical S.L. (Belen de la Cal Hidalgo) és una empresa artesana de cinquena generació ubicada a Pont de l'Arquebisbe. La pasta ceràmica (pisa) que utilitzen prové d’una terrera familiar De la Cal Treballa en exclusivitat pels seus clients, apostant per una visió oberta a mercats exteriors i realitzant un control estricte de la qualitat del producte.
 
Ceràmica José Gimeno és una empresa familiar fundada a principis del segle XX. La qualitat i formal és un aspecte bàsic del seu treball; totes les peces de reproducció es desenvolupen sota un estricte model de coherència amb l'estil. Treballa els "socarrats", unes reproduccions de ceràmica popular valenciana, serveis de taula, reproduccions i  restauració de peces i edicions de col·leccions de disseny.

Ceràmica Sant Ginés (Talavera de la Reina) empresa creada el 1999 per Mònica del Pi Garcia del Pino. Treballa artesanament tenim cura de  les matèries primeres, els processos i les decoracions. La seva activitat es basa en peces tradicionals però també de disseny actual i col·labora amb la construcció i l'arquitectura. El mural de la façana oest del centre de convencions d'Oran és un exemple representatiu del treball que es realitza en aquesta empresa.

Cerámica Campoy és una empresa familiar. Els seus productes estan fabricats artesanament combinats amb les innovacions més avançades del mercat. L'empresa forma part d'un projecte d'innovarcilla en el qual s'intenta controlar la despesa de costos en el procés productiu. La pasta ceràmica emprada en la seva producció és d'una càlida òptima obtenint com a resultat un bon producte.

Sargadelos és una empresa industrial de disseny i creació en pasta de porcellana.
Té dues plantes de producció; una situada al Castro de Samoedo i l'altra a Sargadelos. Destaquen les seves col·leccions amb un ampli catàleg de formes, motius i colors. També manté una permanent activitat creativa i innovadora incorporant creadors contemporanis amb les últimes tendències en disseny industrial.

Mella,José Maria: La innovación en la cerámica artesanal. Dirección General de Politica de la Pequeña y Mediana  Empresa. Ministerio de Industria, Turismo y Comercio. Edición: Diciembre 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada