diumenge, 23 de gener de 2011

"SOTA COBERTA" DECORACIÓLa  “sota coberta” és una  tècnica decorativa molt antiga, consisteix en dibuixar sobre el suport cuit d’engalba o pasta (pisa, gres, porcellana ),per a posteriorment aplicar una coberta d’esmalt transparent que cobreix el dibuix, vitrificant al forn i protegint i destacant el dibuix de sota.

Els colors aplicats poden ser òxids metàl·lics ( antiga tradició de decoració a l’Iran, del segon mil·leni  i peces antigues de porcellana Xina decorades amb òxid de cobalt  sota coberta transparent de porcellana ), llapis ceràmics o òxids colorants industrials, especials per a “sota coberta”. El decorat generalment és realitza a pinzell o per aerògraf, els òxids colorants es barregen amb un esmalt funden, en una proporció del 10-15 % per a adherir-se millor al suport.  L’esmalt serà transparent i, si  conté plom millor destacaran els colors. Si l’esmalt a la seva formula conté òxid de zenc és possible alteri algun color.
Desprès de cuita la peça l’esmalt no s’ha d’escardar, si això passes s’hauria de utilitzar un altre esmalt, el suport i l’esmalt s’han d’adaptar perfectament.

Procés de la tècnica de “sota coberta” realitzada en aquestes peces ceràmiques:

·        Decoració amb  “Ketamines guixos  de colors”  i els llapis Hobbyceran Milano que venen a la botiga de l’Anper.
·        Aplicació a sobre d’esmalt transparent mate. Referència: Esmalt G-1005 Mate Pols. Anper. Capa d’esmalt molt molt prima.
·        Cocció a 1000ºC.
·        Esmalt transparent mate, per a decoració no per la fabricació d’objectes culinaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada