dimarts, 18 de maig del 2010

LLUM I COLOR PROTAGONISTES DE LA CERÀMICA A L’ILLA DE SICÍLIA.

Ceràmica que poden trobar a les botigues actualment.














Aquestes peces ceràmiques amb composicions policromes estan decorades amb la tècnica de “ sobre coberta”. Altres vegades també és decoren amb la tècnica de “sota coberta Els òxids i els pigments ceràmics estan aplicats a pinzell sobre una base d’esmalt opaca o sobre el suport amb un vidrat transparent. Aquesta ceràmica té una forta influència renaixentista.

Al segle XV La Toscana tenia bones relacions comercials amb la Espanya musulmana, comerciants de Florència i Pisa tenien magatzems a Barcelona, exportant ceràmica d’Espanya a Itàlia. (llosa daurada)

En aquesta època la ceràmica amb llustre que s’exportava des de Barcelona, Màlaga i Manises a Venècia, Gènova, i Sicília. La van anomenar Majolica perquè passaven les mercaderies per l’illa de Mallorca, essent aquesta una possible raó per la qual els ceramistes italians la van anomenar majolica.

Més tard es va anomenar majolica a tota la ceràmica amb vidrat d’estany. La decoració de la ceràmica que es treballava a Itàlia al segle XV estava influenciada per els models decoratius hispano –musulmans, però els italians desconeixien la tècnica del llustre i imitaven els seus efectes daurats amb els colors grocs i púrpures. A la meitat del segle XV els ceramistes italians van començant a decorar les peces amb un nou estil, i amb una nova paleta de colors, substituint el color groc-lima pel taronja. L’esperit humanista del renaixement va portar grans canvis en la decoració de la majolica italiana buscant un estil propi i definit.

Una variant d’aquesta ceràmica és la anomenada faiança, produïda pels ceramistes italians a la ciutat de Faenza ( Segles XVI i XVII).

A Barcelona als voltant de 1600 s’imita la ceràmica policromada italiana, (majolica) reben el nom d’obra de Pisa, combinant el groc i el blau a les decoracions.

Ha passat molt de temps però aquest dos colors encara són protagonistes de moltes peces de ceràmica actuals. Avui dia, a la ceràmica siciliana podem trobar aquests dos colors. Alguns dels motius decoratius de la ceràmica siciliana més freqüents son florals i de fruites. La figura del sol és un motiu decoratiu molt arrelat en aquesta ceràmica; es pot trobar pintat, esgrafiat, i en relleu. La figura de la lluna és la seva companya en les decoracions. També les tortugues i els peixos en diferents tècniques formen part d’aquest àmbit ceràmic que es relaciona amb el medi ambient de l’illa. La flora i fauna del mediterrani són motius d’inspiració en les ceràmiques actuals


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada