diumenge, 23 de gener del 2011

"SOTA COBERTA" DECORACIÓ







La  “sota coberta” és una  tècnica decorativa molt antiga, consisteix en dibuixar sobre el suport cuit d’engalba o pasta (pisa, gres, porcellana ),per a posteriorment aplicar una coberta d’esmalt transparent que cobreix el dibuix, vitrificant al forn i protegint i destacant el dibuix de sota.

Els colors aplicats poden ser òxids metàl·lics ( antiga tradició de decoració a l’Iran, del segon mil·leni  i peces antigues de porcellana Xina decorades amb òxid de cobalt  sota coberta transparent de porcellana ), llapis ceràmics o òxids colorants industrials, especials per a “sota coberta”. El decorat generalment és realitza a pinzell o per aerògraf, els òxids colorants es barregen amb un esmalt funden, en una proporció del 10-15 % per a adherir-se millor al suport.  L’esmalt serà transparent i, si  conté plom millor destacaran els colors. Si l’esmalt a la seva formula conté òxid de zenc és possible alteri algun color.
Desprès de cuita la peça l’esmalt no s’ha d’escardar, si això passes s’hauria de utilitzar un altre esmalt, el suport i l’esmalt s’han d’adaptar perfectament.

Procés de la tècnica de “sota coberta” realitzada en aquestes peces ceràmiques:

·        Decoració amb  “Ketamines guixos  de colors”  i els llapis Hobbyceran Milano que venen a la botiga de l’Anper.
·        Aplicació a sobre d’esmalt transparent mate. Referència: Esmalt G-1005 Mate Pols. Anper. Capa d’esmalt molt molt prima.
·        Cocció a 1000ºC.
·        Esmalt transparent mate, per a decoració no per la fabricació d’objectes culinaris.

diumenge, 16 de gener del 2011

Jacint Comelles. l'm red, l'm clay




Jacint Comelles esposa la seva obra a la Sala d’Exposicions de l’Associació de Ceramistes de Catalunya. En aquesta exposició trobem una primera part en la qual  els volums construïts i l’aire que contenen juguen amb l’espai i aquest amb la mirada de l’espectador.  Aquesta mirada la tornem a trobar a la segona part on la contemplació de las peces es barreja amb el joc de la peça que porta per títol “Records i oblits”.

dilluns, 10 de gener del 2011

Exposició "Salomó ben Adret de Barcelona 1235-1310. El triomf d'una ortodòxia"


Al Centre d’Interpretació del Call ( MUHBA) es pot visitar  aquesta exposició que celebra el 700 aniversari de la mort de Salomó ben Adret, gran rabí de la ciutat de Barcelona durant la segona meitat del segle XIII i començament del XIV.
En aquesta mostra es pot veure peces de ceràmica dels segles XIII – XIV.
-         Conjunt de peces de ceràmica de la vida diària (plats, escudelles, gerres i saler) segles XIII – XIV
-         Tresoret. Redoma de ceràmica vidrada que contenia 27 monedes de Jaume I. S.XIII
-         Xaropera de pisa  decorada en verd i manganès. Final del Segle XIII.
-         Llànties rituals múltiples. Hanakkiot de pisa blanca i ceràmica vidrada. S.XIII. i fragments de ceràmica oriental (Síria/ Egipte) que van pertànyer a diferents ataifors S.XIII – XIV.
Museu d’Història de Barcelona – Centre d’Interpretació del Call (Placeta de Manuel Ribé, Barcelona). De dimecres a divendres d’11:00 h a 14:00 h. Dissabtes d’11:00 h a  18:00 h i diumenges i festius d’11:00 h a 14:00 h.